Determinació de la maduresa fisiològica dels cereals d'hivern per teledetecció


3 setembre, 2024

El reg es pot aturar en el moment en què el gra arriba a la maduresa fisiològica. © Pixabay

La predicció del moment òptim per deixar de regar el cereal d’hivern és un aspecte crucial en els nous regadius. En el sistema Aigües de Segarra-Garrigues (ASG), a la província de Lleida, l’aigua per regar el cereal d’hivern pot costar entre 300 i 450 €/ha segons si es tracta d’una doble collita o d’un cultiu únic.

A banda de l’aspecte econòmic, predir el moment òptim per deixar de regar el cereal d’hivern permet optimitzar els recursos hídrics i reduir el drenatge del reg cap als rius i aqüífers, moderant el seu impacte sobre el cicle hidrològic. Per fer-ho, és important identificar el moment en què el cereal assoleix la maduresa fisiològica, on el gra ja no incrementa el seu pes, i l’augment de producció dels cultius s’atura; en aquesta fase, la planta no necessita més aigua.

Aquesta evolució es va estudiar a Lloveras et al. (2016), on es va identificar l’indicatiu visual del cultiu en el moment en què el gra arribava a la maduresa fisiològica, en paral·lel a l’evolució de la seva humitat. En base això, posteriorment es va constatar que és possible reduir els darrers regs en funció de la capacitat de retenció de l’aigua del sòl, tal com s’assenyala a Altés et al. (2024).

El reg es pot optimitzar durant els darrers mesos abans de la collita © Pixabay

Actualment, el seguiment per mesurar l’assoliment de la maduresa fisiològica del gra es realitza manualment, mitjançant mostrejos a les finques o bé confiant amb l’indicatiu visual esmentat, força subjectiu. No obstant això, els índexs de reflectància obtinguts a partir de dades de teledetecció també permeten identificar aquest moment a nivell de parcel·la sense necessitat de dades in situ.

Seguint aquests principis, isardSAT, en col·laboració amb AGRIWATER han iniciat la preparació d’un Grup Operatiu que implementarà una metodologia basada en dades de teledetecció que permetrà ajustar els regs tenint en compte la maduresa fisiològica permet optimitzar l’ús de l’aigua i obtenir rendiments més elevats.

isardSAT és la coordinadora del Grup Operatiu i desenvolupa la metodologia basat en dades de teledetecció. Projecte cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027. AGRIWATER és beneficiària d’una subvenció dins el marc: Ajuts per a la preparació de projectes de grups operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-Agri), en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027, per realitzar el projecte: Determinació de la Maduresa Fisiològica dels Cereals d’Hivern per Teledetecció.